• E-MAIL

    ured@zelena-istra.hr

  • Telefon

    +385 52 506 065

  • Adresa

    Gajeva 3, 52100 Pula

blog-img-10

Nina Brnić

04. 07. 2023.

Zelena Istra pozdravlja odluku Festivalskog vijeća Pulskog filmskog festivala o zamijeni tradicionalnog vatrometa laserskim


Zelena Istra pozdravlja i podržava odluku Festivalskog vijeća da se na ceremoniji otvaranja 70. Pulskog filmskog festivala vatromet zamijeni svjetlosnim showom s laserima.

Istina je da je vatromet zaštitni znak i dugogodišnja tradicija vezana uz otvaranja Pulskog filmskog festivala za koju su brojne Puležanke i Puležani emotivno vezani. Međutim, posljedice ovog blještavog i glasnog veselja koje traje svega nekoliko minuta, za brojne su divlje životinje i kućne ljubimce vrlo stresne, nerijetko i kobne. Najviše trpe ptice koje žive u gradu.

U nastavku nabrajamo posljedice vatrometa za ptice koje navodi Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode i udruge BIOM te posljedice za kućne ljubimce koje nam prijavljuju njihovi vlasnici:

    • Posljedice vatrometa posebno su dramatične za dnevne ptice koje noć provode spavajući na spavalištima. Uplašene nenadanim eksplozijama ptice sa spavališta panično bježe te se, zbog panike i nedostatka svjetla, sudaraju međusobno ili s drugim objektima pri čemu se mogu teško ozlijediti pa i uginuti.

    • Ukoliko se nađu u blizini detonacija, pritisak koji nastaje eksplozijom dovodi do teških unutarnjih povreda i smrti ptica.

    • Eksplozije kod ptica također uzrokuju fiziološki stres, koji kod pojedinih primjeraka može izazvati srčani ili moždani udar.

    • U periodu gniježđenja, koje se odvija u proljeće i rano ljeto, ptice uslijed uznemiravanja vatrometom bježe s gnijezda, ostavljajući ptiće izložene vremenskim (ne)prilikama i predatorima. Ovisno o jačini vatrometa, može doći do potpunog napuštanja individualnih gnijezda ili pak cijelih kolonija.

    • Mnogi kućni ljubimci, osobiti psi i mačke, panično bježe od vlasnika uplašeni bukom vatrometa. Neki, nažalost, i stradavaju u prometu. 
   
    • Budući da psi imaju puno razvijenije osjetilo sluha od ljudi, buka koju proizvodi vatromet može dovesti do trajnog oštećenja sluha i pojave tinitusa, odnosno šuma u ušima.

Brojni su primjeri europskih gradova koji su zabranili održavanje novogodišnjih vatrometa, navodimo neke od njih: Amsterdam, Ancona, Bologna, Napulj, Portland, Eugene... Ne moramo primjere tražiti u Europi i svijetu, proslavu Nove 2023. godine laserskim vatrometom obilježili su i neki hrvatski gradovi, poput Rovinja, Opatije, Labina, Čazme i Samobora.

Mnogi navode lijepa sjećanja iz djetinjstva kao razlog zbog kojega bi trebalo nastaviti s tradicionalnim vatrometom, ali zaboravljaju da djeca, osim vatrometa, jako vole i životinje. Stoga završavamo citatom sedmogodišnjeg dječaka iz Pule koji je na pitanje voli li vatromet i hoće li mu nedostajati ako ga zabrane, odgovorio: „Ja ne volim vatromet, ja ga obožavam! Ali ako zbog vatrometa umiru ptice, onda ga ne želim.”

 

Fotografija: magic pictures/Shutterstock