• E-MAIL

    ured@zelena-istra.hr

  • Telefon

    +385 52 506 065

  • Adresa

    Gajeva 3, 52100 Pula

blog-img-10

Nina Brnić

06. 07. 2023.

Kompostiranje s glistama u Društvenom vrtu

 
Pozivamo vas na besplatnu radionicu vermikompostiranja (kompostiranje s glistama) koja će se održati u Društvenom vrtu na Gregovici!
 
Za razliku od klasičnog kompostiranja, u kojem se organske tvari razgrađuju uz pomoć mikroorganizama, u vermikompostiranju razgradnju pospješuju i gliste. Kompost koji dobijemo na ovaj način još je kvalitetniji od klasičnog komposta - sadrži više dušika, fosfora i kalija, poboljšava strutkturu tla te ima i do 10 puta više mikroorganizama korisnih za rast biljaka.
 
Radionicu će voditi volonterka iz naše grupe za urbane vrtove Evelin Carr. Evelin se prije nešto manje od dvije godine iz Njemačke doselila u Pulu te se ubrzo pridružila Društvenom vrtu. Vrlo je aktivna i, kako ona kaže - zajedno s ostalim volonterima radi na tome da vrt postane predivno mjesto za boravak i uzgoj hrane. Evelin se vermikompostiranjem bavi već deset godina i za to je vrijeme naučila jako puno o glistama: što vole, što ne vole, kakve su im navike i što im je potrebno za rast i razmnožavanje. Željela bi podijeliti svoje znanje i nada se da će i druge potaknuti da se oduševe ovim malim, ali izuzetno korisnim vrtnim pomagačima.
 
Radionica će se održati u četvrtak, 13. srpnja, u Društvenom vrtu na Gregovici s početkom u 19 sati. Evelin još ne govori tečno hrvatski pa će se radionica održati na engleskom jeziku.
 
Za sudjelovanje na radionici potrebno je prijaviti se na e-mail: ured@zelena-istra.hr. Tko želi, moći će na radionici kupiti kutiju s glistama za svoj kompost (ukoliko ste zainteresirani, molimo vas da nam to javite prilikom prijave da bi ih predavačica mogla pripremiti).