• E-MAIL

    ured@zelena-istra.hr

  • Telefon

    +385 52 506 065

  • Adresa

    Gajeva 3, 52100 Pula

blog-img-10

Irena B.

11. 09. 2023.

Jesenski TIDam-TIDaš sajam razmjene

U sklopu programa Radione Re-Geppetto, Herculanea Pula i Zelena Istra pozivaju građane na sajam razmjene bez novaca.
Ako imate viška odjeće, nakita, knjiga i volite druženje i dobru glazbu, a uz to ste ekološki osviješteni tada je ovo pravi događaj za vas! Na kraju ljeta vrijeme je preslagivanja ormara i sezonskog pospremanja i često svi imaju viška odjeće i stvari. Također, ako volite "vintage" jesenske krpice, torbe ili dobre knjige na sajmu možete izabrati nešto zanimljivo za novu sezonu.
TiDam-TiDaš swap sajam razmjene održat će se u petak 15.09.2023. od 17:00 do 19:00 sati u unutrašnjem dvorištu Rojca. U slučaju kiše sajam će se održati u hodnicima ispred Radione Re-Geppetto.
Što je sajam razmjene ili SWAP?
Swap događaji su vrlo slični buvljacima. Razlika je samo u tome što se odjeća razmjenjuje i što se ne naplaćuje! Ono što nama nije dobro nekome može biti savršeno i obrnuto! Razmjena nije direktna, već ostavljamo stvari koje poklanjamo, i izabiremo stvari koje nam trebaju iz cjelokupne ponude. Višak se donira humanitarnoj organizaciji. Obilježje swap partija je i dobro druženje.
Kako se možete uključiti?
Prijavite svoje sudjelovanje pute maila ured@zelena-istra.hr Na dan sajma donesite predmete koje želite pokloniti i na info štandu ih zamjenite za bonove.
Koja su pravila?
1. Prilikom dolaska na info-punktu ostavite predmete koje želite donirati (ne više od 10-tak), volonteri će upisati u tablicu vrstu i količinu predmeta. Za svaki predmet dobit ćete BON. Bonove možete zamijeniti za željene predmete iz ponude. Zadnjih sat vremena- razmjena će biti moguća i bez bonova-do isteka zaliha.
2. U obzir dolazi odjeća i modni dodaci, dobrodošli svi "fora" i "otkačeni" komadi odjeće, knjige, stripovi, ploče, CD-i, igrice, kućanski aparati, decor predmeti, slike, okviri i sl. (važno da je sve očuvano, čisto, bez fleka, u funkciji i ispravno).
7 razloga zašto otići na sajam razmjene!
1. Kupovina svakog komada nove odjeće potiče industriju brze mode da nastavi svoju proizvodnju usprkos negativnim posljedicama za okoliš i ljudska prava.
2. Za proizvodnju novih odjevnih predmeta crpe se ograničeni Zemljini resursi.
3. Više od polovice tekstila izrađeno je od fosilnih goriva, odnosno poliestera.
4. Nova odjeća može sadržavati bezbroj kemikalija, bojila i čestice mikroplastike koje čine štetu tlu, zraku, podzemnim vodama – ali i ljudima koji izrađuju odjeću.
5. Uvjeti rada u industriji brze mode često su nehumani i krše ljudska, radnička i ženska prava.
6. Ekološki i etički prihvatljiva odjeća koja je bolja za ljude i za okoliš može biti skupa, što si ne mogu svi priuštiti.
7. Zadovoljite potrebu za novim, uštedite novac i smanjite vlastiti ekološki otisak!
Njegujmo kulturu razmjene, a ne stvaranja otpada i konzumerizma!
Radionica je dio serije edukativnih radionica i događaja koje tvrtka Pula Herculanea uz podršku Grada Pule provodi jednom mjesečno kako bi građane upoznala s važnosti smanjenja nastanka otpada, ponovne uporabe i pravilnog odvajanja otpada. Svi sudionici sajma dobit će i dodatne predviđene popuste na usluge tvrtke Pula Herculanea