• E-MAIL

    ured@zelena-istra.hr

  • Telefon

    +385 52 506 065

  • Adresa

    Gajeva 3, 52100 Pula

blog-img-10

Irena B.

13. 10. 2023.

Pulski umirovljenici educirani o „zero waste” načinima smanjenja nastanka otpada

Jučer 12. listopada održana je praktična radionica izrade voskomota za članove kluba umirovljenika 50+ u MO Veli Vrh. Polaznice su uz stručno vodstvo Andree Ivančić iz Udruge Zelena Istra naučile sve o štetnosti jednokratne plastike te su naučile izrađivati – voskomot. Radionica je protekla u zabavnom i praktičnom tonu uz poruku da nikad nije kasno za nove vještine i navike.

Radionica se provodi u sklopu serije edukativnih radionica koje tvrtka Pula Herculanea, uz podršku Grada Pule, provodi jednom mjesečno kako bi građane upoznala s važnosti pravilnog odvajanja otpada i mogućnošću upotrebe različitih materijala

„Ovakvim praktičnim radionicama  želimo podignuti  svijest građana o pretjeranom korištenju plastike koja šteti nama i našem ekosustavu, u ovom slučaju aluminijske i plastične folije za hranu, te na praktičan način pokazati bolji i održiviji način pakiranja hrane, te kako smanjiti otpad -istaknula je voditeljica radionice.

Voskomot ili omot za hranu od pčelinjeg voska komadi su 100% čiste pamučne tkanine impregnirane voskom i koriste se za omatanje hrane poput kruha, voća, orašastih plodova, povrća, sendviča ili sira, kako bi se održala svježina hrane. Osim direktnog omatanja hrane, omoti od voska mogu se koristiti za pokrivanje posuda u kojima se čuva hrana. Za razliku od aluminijske folije koja se najčešće koristi za omatanje hrane, omot od pčelinjeg voska je biorazgradiv i ekološki prihvatljiv proizvod. Osim aluminijske folije, može zamijeniti i plastične posude i vrećice.

Pula Herculanea nastavlja s provedbom praktičnih i edukativnih radionica o ponovnoj uporabi  te građane u listopadu očekuju radionice bojanja starog tekstila prirodnima bojama te radionice ukrašavanja  starog namještaja u Radioni Re-Geppetto u DC Rojc.  Svi polaznici radionica ostvaruju i dodatne predviđene popuste na usluge tvrtke Pula Herculanea.