• E-MAIL

    ured@zelena-istra.hr

  • Telefon

    +385 52 506 065

  • Adresa

    Gajeva 3, 52100 Pula

blog-img-10

Irena B.

16. 10. 2023.

Umjesto smanjenja obuhvata sporne megalomanske luke za javni promet Karigador – Općina Brtonigla iz prostornog plana planira brisati samo malu sportsku luku

Mještani Karigadora i Zelena Istra se od 2017. godine bore protiv gradnje megalomanske marine u Karigadoru.  Iako je uslijed velikog otpora građana,  poništen ugovor o Koncesiji Marine Karigador  potrebno je izmijeniti i Prostorno plansku dokumentaciju Općine Brtonigla kako bi se otklonila svaka mogućnost pretjerane izgradnje koja nije u skladu sa stvarnim potrebama lokalnog stanovništva. Naime, potreba mještana se odnosi na maksimalno 40 vezova komunalne i ribarske namjene što je u duhu i tradiciji mjesta Karigador.

Na 18. sjednici općinskog vijeća Općine Brtonigla na čijem dnevnom redu je bio prijedlog odluke o izradi 5. izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine Brtonigla -Verteneglio te  Prijedlog preporuke za izmjene i dopune Prostornog plana Istarske Županije, predlaže se ukidanje sportske luke posebne namjene ,Županijskog značaja te se navodi da je unutar te sportske luke planirano 250 vezova.

Ovim putem građani žele svratiti pozornost da se cijela problematika nalazi  u obuhvatu Luke otvorene za javni promet Karigador  koja je lokalnog značaja s obuhvatom veličine cca  46.000m2 , jer u toj je luci bila predviđena megalomanska marina u Karigadoru, te su građani Karigadora putem mjesnih odbora, građanske inicijative pa i na lokalnim izborima tražili upravo umanjenje ove luke na 10% njezine veličine, znači na nekih cca  5000 m2 maksimalno.  Upavo u tom obuhvatu se   Urbanističkim planom uređenja naselja Karigador planiralo oko 250 vezova, a ne u obuhvatu sportske luke kako navodi Općina na posljednjoj sjednici.

Sportska luka s 2.000 m2 veličine ne igra toliko  bitnu ulogu u cijeloj ovoj priči, jer ona nije nikada ni bila predmetom  dijela  koncesije marine Karigador s 250 vezova, osim ako Općina ima neko drugo objašnjenje zašto je  brisanje sportske luke važnije u ovom trenutku od obećanog smanjenja obuhvata Luke otvorene za javni promet Karigador?

Mještani izražavaju veliku zabrinutost  zbog ovako djelomično napisanih odredbi vezanih za Luku Karigador  te zbog ovako nejasnih i nedovoljno obrazloženih odluka i paušalnih informacija o broju vezova planiranih u sportskoj luci.

Građanska inicijativa uputila je zahtjev Načelniku Nešu Sinožiću i Općini Brtonigla  da se u ovim izmjenama i dopunama Prostornog plana Općine Brtonigla-Verteneglio  umanji luka otvorena za javni promet Karigador  s postojećih 46.000 m2 na 5.000 m2  veličine što je od 2017. godine težnja svih  građana Karigadora te što je i dio predizbornog obećanja nezavisne liste birača koja od 2021. čini većinu u općinskom vijeću Brtonigle.

Također, napominjemo da se u istom zaljevu planira još jedna luka otvorena za javni promet u mjestu Dajla,  gdje se građani također godinama bore protiv izgradnje na toj lokaciji. Više od sto građana sudjelovalo je u javnoj raspravi o Ocjeni potrebe procjene Zahvata na okoliš za taj zahvat  no, nažalost Ministarstvo je u travnju 2023. donijelo Rješenje da nije potrebna Studija utjecaja na okoliš.

Nadamo se da svi ovi novi momenti ne znače da se nastavlja izgradnja planiranih dviju marina u jednom zaljevu pod krinkom komunalnih vezova za građane.