• E-MAIL

    ured@zelena-istra.hr

  • Telefon

    +385 52 506 065

  • Adresa

    Gajeva 3, 52100 Pula

blog-img-10

Andrea Ivančić

17. 10. 2023.

Tidam - Tidaš sajam razmjene na Verudi

𝐔 𝐬𝐤𝐥𝐨𝐩𝐮 𝐦𝐚𝐧𝐢𝐟𝐞𝐬𝐭𝐚𝐜𝐢𝐣𝐞 "𝐃𝐨đ𝐢 𝐮 𝐤𝐯𝐚𝐫𝐭 - 𝐕𝐢𝐞𝐧𝐢 𝐧𝐞𝐥 𝐪𝐮𝐚𝐫𝐭𝐢𝐞𝐫𝐞" 𝐙𝐞𝐥𝐞𝐧𝐚 𝐈𝐬𝐭𝐫𝐚 𝐩𝐨𝐳𝐢𝐯𝐚 𝐠𝐫𝐚đ𝐚𝐧𝐞 𝐧𝐚 𝐬𝐚𝐣𝐚𝐦 𝐫𝐚𝐳𝐦𝐣𝐞𝐧𝐞 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐨𝐯𝐚𝐜𝐚.
Ako imate viška odjeće, nakita, knjiga i volite druženje i dobru glazbu, a uz to ste ekološki osviješteni tada je ovo pravi događaj za vas! Na početku jeseni vrijeme je za preslagivanja ormara i sezonskog pospremanja i često svi imaju viška odjeće i stvari. Također, ako volite "vintage" jesenske krpice, torbe ili dobre knjige na sajmu možete izabrati nešto zanimljivo za novu sezonu.

𝐓𝐢𝐃𝐚𝐦-𝐓𝐢𝐃𝐚š 𝐬𝐰𝐚𝐩 𝐬𝐚𝐣𝐚𝐦 𝐫𝐚𝐳𝐦𝐣𝐞𝐧𝐞 𝐨𝐝𝐫ž𝐚𝐭 ć𝐞 𝐬𝐞 𝐮 𝐬𝐮𝐛𝐨𝐭𝐮 𝟐𝟏.𝟏𝟎.𝟐𝟎𝟐𝟑. 𝐨𝐝 𝟏𝟎:𝟎𝟎 𝐝𝐨 𝟏𝟐:𝟎𝟎 𝐬𝐚𝐭𝐢 𝐧𝐚 𝐕𝐞𝐫𝐮𝐝𝐢 𝐧𝐚 𝐓𝐫𝐠𝐮 𝐊𝐫𝐚𝐥𝐣𝐚 𝐓𝐨𝐦𝐢𝐬𝐥𝐚𝐯𝐚.

Š𝐭𝐨 𝐣𝐞 𝐬𝐚𝐣𝐚𝐦 𝐫𝐚𝐳𝐦𝐣𝐞𝐧𝐞 𝐢𝐥𝐢 𝐒𝐖𝐀𝐏?
Swap događaji su vrlo slični buvljacima. Razlika je samo u tome što se odjeća razmjenjuje i što se ne naplaćuje! Ono što nama nije dobro nekome može biti savršeno i obrnuto! Razmjena nije direktna, već ostavljamo stvari koje poklanjamo, i izabiremo stvari koje nam trebaju iz cjelokupne ponude. Višak se donira humanitarnoj organizaciji. Obilježje swap partija je i dobro druženje.

𝐊𝐚𝐤𝐨 𝐬𝐞 𝐦𝐨ž𝐞𝐭𝐞 𝐮𝐤𝐥𝐣𝐮č𝐢𝐭𝐢?
𝐏𝐫𝐢𝐣𝐚𝐯𝐢𝐭𝐞 𝐬𝐯𝐨𝐣𝐞 𝐬𝐮𝐝𝐣𝐞𝐥𝐨𝐯𝐚𝐧𝐣𝐞 𝐩𝐮𝐭𝐞 𝐦𝐚𝐢𝐥𝐚 𝐮𝐫𝐞𝐝@𝐳𝐞𝐥𝐞𝐧𝐚-𝐢𝐬𝐭𝐫𝐚.𝐡𝐫
Na dan sajma donesite predmete koje želite pokloniti i na info štandu ih zamjenite za bonove.

𝐊𝐨𝐣𝐚 𝐬𝐮 𝐩𝐫𝐚𝐯𝐢𝐥𝐚?
1. Prilikom dolaska na info-punktu ostavite predmete koje želite donirati (ne više od 10-tak), volonteri će upisati u tablicu vrstu i količinu predmeta. Za svaki predmet dobit ćete BON. Bonove možete zamijeniti za željene predmete iz ponude. Zadnjih sat vremena- razmjena će biti moguća i bez bonova-do isteka zaliha.
2. U obzir dolazi odjeća i modni dodaci, dobrodošli svi "fora" i "otkačeni" komadi odjeće, knjige, stripovi, ploče, CD-i, igrice, kućanski aparati, decor predmeti, slike, okviri i sl. (važno da je sve očuvano, čisto, bez fleka, u funkciji i ispravno).

𝟕 𝐫𝐚𝐳𝐥𝐨𝐠𝐚 𝐳𝐚š𝐭𝐨 𝐨𝐭𝐢ć𝐢 𝐧𝐚 𝐬𝐚𝐣𝐚𝐦 𝐫𝐚𝐳𝐦𝐣𝐞𝐧𝐞!
1. Kupovina svakog komada nove odjeće potiče industriju brze mode da nastavi svoju proizvodnju usprkos negativnim posljedicama za okoliš i ljudska prava.
2. Za proizvodnju novih odjevnih predmeta crpe se ograničeni Zemljini resursi.
3. Više od polovice tekstila izrađeno je od fosilnih goriva, odnosno poliestera.
4. Nova odjeća može sadržavati bezbroj kemikalija, bojila i čestice mikroplastike koje čine štetu tlu, zraku, podzemnim vodama – ali i ljudima koji izrađuju odjeću.
5. Uvjeti rada u industriji brze mode često su nehumani i krše ljudska, radnička i ženska prava.
6. Ekološki i etički prihvatljiva odjeća koja je bolja za ljude i za okoliš može biti skupa, što si ne mogu svi priuštiti.
7. Zadovoljite potrebu za novim, uštedite novac i smanjite vlastiti ekološki otisak!
Njegujmo kulturu razmjene, a ne stvaranja otpada i konzumerizma!

Vidimo se! 

Fotografije