• E-MAIL

    ured@zelena-istra.hr

  • Telefon

    +385 52 506 065

  • Adresa

    Gajeva 3, 52100 Pula

blog-img-10

Dunja Mickov

20. 10. 2023.

Dođi na tribinu: Iskustva, izazovi i prilike - kako unaprijediti realizaciju prava osoba s invaliditetom?

S ciljem upoznavanja šire zajednice s dobrim politikama i praksama za osobe s invaliditetom Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom južne Istre i Zelena Istra pozivaju građane i udruge na tribinu pod nazivom “Iskustva, izazovi i prilike - kako unaprijediti realizaciju prava osoba s invaliditetom?”. Tribina će se održati u srijedu, 25. listopada, u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc u Puli te putem Zooma, a počinje u 18 sati.

Znate li da preko 2000 osoba s invaliditetom u Puli nema pristup gradskoj upravi i vijećnici, Općinskom sudu, zgradi Istarske županije ili pulskom uredu Hrvatskog zavoda za socijalni rad, kao ni brojnim javnim prostorima? Pitanje pristupačnosti svakako je jedno od najvažnijih kada govorimo o životu i pravima osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju. No, kako bi se suzbila diskriminacija, a ujedno i smanjile predrasude zajednice potrebno je otići korak dalje - potrebe ovih osjetljivih skupina društva valja ugraditi u politike, a zatim te politike provesti u prakse. Potrebno je za njih stvoriti kvalitetniji sustav podrške te omogućiti sudjelovanje osoba s invaliditetom u donošenju odluka, osobito na lokalnoj razini, gdje građani najčešće traže rješenja za svoje probleme.

Upravo navedeno bit će tema tribine “Iskustva, izazovi i prilike - kako unaprijediti realizaciju prava osoba s invaliditetom?” koja će se u organizaciji Zelene Istre i Društva osoba s tjelesnim invaliditetom južne Istre održati u srijedu, 25. listopada 2023., od 18 do 19:30 sati, u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc. Tribina namijenjena svim građanima i organizacijama civilnog društva koje zagovaraju prava osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, održava se u tzv. hibridnom formatu te će se prenositi i putem Zooma. Osigurano je tumačenje na hrvatski znakovni jezik koje će se također prenositi putem Zooma. Za online sudjelovanje na tribini putem treba se prijaviti putem ove poveznice. Uoči tribine svima prijavljenima bit će poslana poveznica na Zoom.

Mustafa Sharifi, stručni savjetnik iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Grada Zagreba predstavit će rad Povjerenstva za osobe s invaliditetom Grada Zagreba te Zagrebačku strategiju izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom u razdoblju od 2022. do 2025., odnosno politiku Grada Zagreba prema osobama s invaliditetom i roditeljima djece s teškoćama u razvoju. Sonja Grozić-Živolić, pomoćnica pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije predstavit će politiku Istarske županije prema osobama s invaliditetom, dok će Irena Peruško, voditeljica Odsjeka za socijalnu skrb i zdravstvo iz Upravnog odjela za društvene djelatnosti, mlade i sport predstaviti politiku Grada Pule prema osobama s invaliditetom. Jelena Vuković, hrvatska paraolimpijka, izložit će osobnu perspektivu o tome koliko je Pula društveno uključiva. Tribinu će moderirati Zuzana Hoti-Radolović iz Društva osoba s tjelesnim invaliditetom južne Istre.

Na tribini će biti riječi o Smjernicama za društveno uključivo i sudioničko odlučivanje "O nama s nama" kojima partneri projekta “Za(VRT)imo za inkluziju zajedno!”, uključujući i organizatore tribine, predlažu jedinicama lokalne i regionalne samouprave donošenje strateških dokumenata i osnivanje povjerenstava za osobe s invaliditetom, odnosno zagovaraju praktična rješenja za stvaranje kvalitetnijeg sustava podrške za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju, kao i sudjelovanje građana u donošenju odluka. Smjernice su, tijekom javnog savjetovanja kojeg su proveli partneri projekta, dobile i podršku Pučke pravobraniteljice, Tene Šimonović Einwalter. Tribinom će se nastojati istražiti mogućnosti za prihvaćanje Smjernica pri Gradu Puli, odnosno Istarskoj županiji te kreiranje još kvalitetnije politike Grada i Županije prema osobama s invaliditetom i roditeljima djece s teškoćama u razvoju.

Uvodno će se na tribini premijerno prikazati kratki film “Za(VRT)imo za inkluziju zajedno!” koji dokumentira aktivnosti istoimenog projekta u sklopu kojeg se odvija i tribina - od inkluzivnih volonterskih akcija kojima je uređen pristup te su postavljene povišene gredice za osobe s invaliditetom smanjene pokretljivosti i posađeni osjetilni vrtovi za djecu s teškoćama u društvenim vrtovima u Puli i Vukovaru, do inkluzivnih vrtlarskih radionica za odrasle i djecu i javnih akcija kojima su partneri projekta u oba grada ukazali na potrebu ravnopravnosti osoba s invaliditetom i njihovog sudjelovanja u donošenju odluka. Režiju i kameru filma, koji na emotivan način progovara o tematici osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, a donosi trenutke iz Pule i Vukovara potpisuje Michele Bulešić, nagrađivani pulski autor.

Projekt “Za(VRT)imo za inkluziju zajedno!” provodi udruga Zelena Istra u suradnji s Društvom osoba s tjelesnim invaliditetom južne Istre, Školom za odgoj i obrazovanje - Pula, Gimnazijom Pula, Udrugom žena Vukovar, Vukovarskim leptirićima te Sveučilištem Akureyri. Projekt podržava Fond za aktivno građanstvo u Hrvatskoj.


Fotografija: Zelena Istra (Morena Sinčić)

Vizual: Zelena Istra

Projekt „Za(VRT)imo za inkluziju zajedno!“ je podržan kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

Izrada ovog materijala omogućena je financijskom podrškom Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova. Sadržaj ovog materijala isključiva je odgovornost Udruge Zelena Istra i ne odražava nužno stavove država donatorica i Upravitelja Fonda.