• E-MAIL

    ured@zelena-istra.hr

  • Telefon

    +385 52 506 065

  • Adresa

    Gajeva 3, 52100 Pula

blog-img-10

Irena B.

27. 11. 2023.

Reagiranje i demantij Zelene Istre na klevetničke izjave Ivana Jakovčiča o Zelenoj Istri

Demantij i reagiranje Zelene Istre na članak „“Žufić, Jakovčić, Flego i Radin otvoreno o sebi, svom radu i Istri”

U skladu sa Zakonom o medijima, člancima 40., 41., 42., 43., 44., 45. i 46.,Zelena Istra uputila je  zahtijev za  objavu reagiranja na izjave prenesene i objavljene u Glasu Istre 27. studenog 2023., autora Iana Tataja, pod naslovom “Žufić, Jakovčić, Flego i Radin otvoreno o sebi, svom radu  i Istri” na zadnjoj stranici tiskanog izdanja Glasa Istre te 26. studenog 2023. u online verziji članka na portalu Glasa Istre pod nazivom: “Nekadašnji istarski župani u talk-showu: Žufić, Jakovčić, Flego i Radin otvoreno o sebi, svom radu i Istri.

U tekstu autor prenosi netočnu izjavu Ivana Jakovčića: „Jakovčić se osvrnuo i na Kaštijun. U njegovo se vrijeme puno govorilo o tom projektu nastalom, kaže, dogovorom IDS-a, SDP-a i Zelene Istre oko mjesta i tehnologije kojom će se koristiti za gospodarenje otpadom”.

Ovim putem ispravljamo netočne informacije i klevetničke navode Ivana Jakovčića:
Udruga Zelena Istra nije nikada dogovarala s IDS-om i SDP-om lokaciju i tehnologiju za ŽCGO Kaštijun, već se s građanima okupljenim u inicijativu „NE Kaštijunu” protivila tome štetnom projektu.

O promašenoj lokaciji i tehnologiji Zelena Istra je upozoravala putem brojnih priopćenja, prosvjeda, brojnih komentara u obje javne rasprave na Studiju utjecaja na okoliš izgradnje ŽCGO „Kaštijun” obrazlagala štetnost ovog projekta, što je lako provjerljivo jednostavnim internetskim pretraživanjem.

Citiramo javno objavljene zahtjeve Zelene Istre iz travnja 2008. godine:
„Zelena Istra i dalje stoji pri svojim zahtjevima da se ne kreće u izgradnju Županijskog centra za gospodarenje otpadom na lokaciji "Kaštijun" sve dok se ne:
1. Izrade analize drugih potencijalnih lokacija za smještanje Županijskog centra za gospodarenje otpadom koji ne bi imao negativan utjecaj na okoliš, zdravlje ljudi i gospodarstvo.
2. Izrade analize drugih potencijalnih tehnologija obrade otpada primjerenih Istarskoj županiji, koje ne proizvode RDF te daju prednost recikliranju i kompostiranju, a ne spaljivanju.
3. Pristupi cjelovitom planiranju županijskog sustava gospodarenje otpadom prema hijerarhiji gospodarenja otpadom, usklađenom sa najnovijim ciljevima za minimalne postotke reciklaže Europske unije (nova direktiva o otpadu je u pripremi za usvajanje 2008.). Taj sustav mora uključivati edukaciju o smanjenju stvaranja otpada i reciklaži na svim razinama, ne samo građana.
4. U odlučivanje o lokaciji i tehnologiji STVARNO ne uključi javnost, posebice one lokalne zajednice koje će trpjeti najviše negativnih posljedica i koje će biti direktno izložene riziku (zdravstvenom, ekološkom i ekonomskom) - u skladu s europskom praksom.”

Ovakvom klevetom Ivan Jakovčić je nanio štetu ugledu Udruge Zelena Istra, dok je Glas Istre nekritički prenio tu informaciju široj javnosti. Stoga je Zelena Istra zatražila ispravak informacije.

Izvori:
https://twiki.pula.org/pub/MojaPUO/StudijeSlucajevaPUO/Slucaj_Kastijun.pdf
https://www.zelena-istra.hr/media/filer_public/85/30/85307c6f-4950-4904-81be-f07379e96a56/zinfo_2008_01.pdf
https://www.zelena-istra.hr/media/filer_public/5f/53/5f53e066-0a63-4154-b1d1-a097f72597fd/zinfo_2008_04-05.pdf
https://glasistrenovine.hr/arhiva-portala/pregled-vijesti/o-kastijunu-ce-misljenje-izreci-500-istrana-340458
https://www.labin.com/vijesti/zelena-istra-kastijun--opasna-ucjena-javnosti-1245
https://porestina.info/udruga-zelena-istra-graani-odazovite-se-javnoj-raspravi-o-katijunu/
https://www.usluga.hr/vijesti/zelena-istra-odlucivanje-o-kapitalnim-projektima-ponovo-zaobilazi-gradane