• E-MAIL

    ured@zelena-istra.hr

  • Telefon

    +385 52 506 065

  • Adresa

    Gajeva 3, 52100 Pula

blog-img-10

Irena B.

12. 12. 2023.

Zero Waste prosinac - tri radionice vještina na temu ponovne uporabe i smanjenja nastanka otpada


Najavljujemo prosinačke radionice vještina na teme smanjenja nastanka otpada i ponovne uporabe: radionica Sam(a) svoj majstor, radionica kuhanja s ciljem smanjenja nastanka otpada od hrane i radionica izrade zero waste blagdanskih ukrasa. Radionice su dio serije edukativnih događanja koje Udruga Zelena Istra provodi u suradnji s tvrtkom Pula Herculanea, uz podršku Grada Pule, kako bi građane upoznala s važnosti smanjenja nastanka otpada, ponovne uporabe i pravilnog odvajanja otpada.

Prva je u nizu radionica savladavanja osnovnih popravaka u kućanstvu „Sam(a) svoj majstor” koja će se održati u srijedu, 13. prosinca s početkom u 18 sati u Radioni Re-Geppetto u Društvenom centru Rojc. Ova radionica namijenjena je svima, a cilj je osnažiti žene i muškarce u osnovnim vještinama popravljanja - kako koristiti osnovni alat, što učiniti ako dođe do kratkog spoja ili poplave u stanu, kako odštopati sifon, izbušiti ili zakrpati rupu u zidu… Pravilnim održavanjem i popravljanjem uređaja produžujemo životni vijek proizvoda i smanjujemo stvaranje glomaznog te električnog i elektroničkog otpada.

Radionicu vodi majstor i voditelj Radione Re-Geppetto Marko Grbac Knapić koji će iz vlastitog iskustva na jednostavan i zabavan način prenijeti osnovno znanje, ali i korisne praktične trikove za obavljanje popravaka u kućanstvu. Radionica uključuje teorijski i praktični dio.

Broj mjesta na radionici je ograničen pa se građani trebaju prijaviti na: ured@zelena-istra.hr.

U ovo blagdansko vrijeme više trošimo, kupujemo još više stvari te neizbježno stvaramo i veće količine otpada, između ostalog tu je i otpad od hrane koji se povećava nakon božićnih i novogodišnjih gozbi. Alarmantni su podaci da svaki stanovnik Hrvatske godišnje baci oko 68 kilograma zdravstveno ispravne hrane i da na svjetskoj razini čak 30% hrane proizvedene za ljudsku prehranu postane otpad! Da bi podigli svijest učenika o ovom problemu te ih naučili praktičnim vještinama koje će im pomoći da ga spriječe, Zelena Istra i Pula Herculanea organiziraju radionicu kuhanja s ciljem smanjenja otpada od hrane. Radionica će se održati u četvrtak, 14. prosinca u 12:30 sati u prostoru edukacijske kuhinje na pulskoj gradskoj tržnici. Voditelj radionice je umirovljeni kuhar Rade Morarević iz kluba umirovljenika 50+ Veli Vrh, a sudionici učenici 2e razreda Gimnazije Pula uz pratnju profesorice Karin Bolković.

Osim otpada od hrane, nakon blagdanske potrošačke groznice ostajemo zatrpani mnoštvom suvišnih predmeta -  od nepotrebnih poklona i sjajnih papira za omatanje do prevelike količine plastičnih božićnih ukrasa. Pridružite nam se na radionici zero waste zamatanja poklona  i napravite prvi korak prema održivijim blagdanima.
Radionica će se održati u utorak, 19. prosinca s početkom u 18 sati u Radioni Re-Geppetto, DC Rojc. Radionicu vode vode Nina Brnić i Andrea Ivančić. Pustite mašti na volju i uz malo kreativnosti zamatanje poklona postati će zabavna aktivnost 𝐮𝐳 𝐤𝐨𝐫𝐢š𝐭𝐞𝐧𝐣𝐞 𝐬𝐭𝐚𝐫𝐢𝐡 𝐧𝐨𝐯𝐢𝐧𝐚, 𝐤𝐮𝐭𝐢𝐣𝐚 𝐢 𝐩𝐫𝐢𝐫𝐨𝐝𝐧𝐢𝐡 𝐦𝐚𝐭𝐞𝐫𝐢𝐣𝐚𝐥𝐚.

I za ovu radionicu potrebne su prijave jer je broj sudionika ograničen. Prijavite se i osigurajte svoje mjesto na radionici na: ured@zelena-istra.hr.