• E-MAIL

    ured@zelena-istra.hr

  • Telefon

    +385 52 506 065

  • Adresa

    Gajeva 3, 52100 Pula

blog-img-10

Irena B.

15. 12. 2023.

Kulinarski susret generacija - smanjili otpad od hrane i učinili dobro (d)jelo

Jučer se na pulskoj tržnici dogodila prava magija – na jednom mjestu učenici Gimnazije Pula, kuhar Rade Morarević iz pulskog kluba 50+ uz podršku voditeljica iz Zelene Istre i Pula Herculanee učili su kuhati jela kojima se smanjuje nastanak otpada od hrane, a sve što su skuhali donirali su prenoćištu za beskućnike „Rachem”. Kuhao se veliki lonac tradicionalne maneštre u koju ide „svo povrće koje nam je ostalo u frižideru” te tradicionalno jelo od starog kruha – odlična strata, obogaćena kobasicama, vrhnjem, jajima i sirom. Oslanjajući se na golemo životno i kulinarsko iskustvo naših starih, koji itekako znaju kuhati praktično i štedljivo, bilo je to ugodno, međugeneracijsko druženje koje je doprinijelo sprečavanju rasipanja hrane, uz jednu toplu gestu omogućavanja bar jednog toplog obroka za beskućnike.

U ovo blagdansko vrijeme hvata nas potrošačka groznica te više trošimo, kupujemo još više stvari te neizbježno stvaramo i veće količine otpada, između ostalog tu je i otpad od hrane koji se povećava nakon božićnih i novogodišnjih gozbi. Alarmantni su podaci da svaki stanovnik Hrvatske godišnje baci oko 68 kilograma zdravstveno ispravne hrane i da na svjetskoj razini čak 30% hrane proizvedene za ljudsku prehranu postane otpad! Sprečavanje nastanka otpada od hrane važno je i sa socijalnog gledišta – puno hrane se nepotrebno baca, a postoje milijuni ljudi koji je nemaju dovoljno.

Da bi podigli svijest učenika o ovom problemu te ih naučili praktičnim vještinama koje će im pomoći da ga spriječe, Zelena Istra i Pula Herculanea organizirali su ovu radionicu kuhanja s ciljem smanjenja otpada od hrane. Radionica se održala u prostoru edukacijske kuhinje Gradske tržnice Pula, a sudjelovali su učenici 2e razreda Gimnazije Pula uz pratnju profesorice Karin Bolković.

Pozivamo građane koji također žele donirati topli obrok ili blagdanske kolače da se jave prenoćištu za beskućnike „Rachem” i oni će rado prihvatiti donaciju. Kontakte Udruge Institut, koja vodi prenoćište, građani mogu pronaći na internetu.

Radionica je dio serije edukativnih događanja koje Udruga Zelena Istra provodi u suradnji s tvrtkom Pula Herculanea, uz podršku Grada Pule, kako bi građane upoznala s važnosti smanjenja nastanka otpada, ponovne uporabe i pravilnog odvajanja otpada.

#otpadodhrane #reuse #reduce #reuse

 

 

 

Fotografije