• E-MAIL

    ured@zelena-istra.hr

  • Telefon

    +385 52 506 065

  • Adresa

    Gajeva 3, 52100 Pula

blog-img-10

Irena B.

18. 12. 2023.

Civilni nadzor poručuje: „Ne prepuštajte prava nad upravljanjem Kaštijunom”

Temeljem informacija dobivenih na sastanku dana 12.12.23. o mogućim promjenama u vlasničkoj strukturi Kaštijuna d.o.o.o. grupa za civilni nadzor Kaštijuna čvrstog je stava da:

- Vlasničke udjele ne smijemo prepuštati bezuvjetno jer bi to značilo da će oni koji ne proživljavaju tegobe blizine Kaštijuna biti ovlašteni upravljati budućnošću južne Istre. Promjena vlasništva u ovim trenucima ne bi proizvela nikakva bolja rješenja za problem zagađenja, problem gomilanja nedovoljno recikliranog otpada, problem ne odvajanja bio otpada čija posljedica je neusklađeni rad postrojenja.

- Ne pristajemo na to ukoliko se ne ispune zakonski preduvjeti gospodarenja otpadom, a to je izgradnja svih dodatnih postrojenja za uspostavu sveobuhvatnog sustava gospodarenja otpadom  od uvođenja smeđe kante u svim gradovima i općinama IŽ, izgradnje kompostana, bio plinskog postrojenja i sortirnica i to kapaciteta dostatnih za cijelu županiju. Krajnje je vrijeme za  stručnu analizu koja bi definirala najbolja rješenja i lokacije tih postrojenja. Svi na svijetu su imali problem sa stavom ‘ne u mom dvorištu’ ali su ipak došli do rješenja.

- Građani zavrjeđuju povoljniju cijenu otpada, a ona će moći biti takva tek kad ta postrojenja koja obrađuju reciklabilne dijelove otpada budu u vlasništvu lokalnih jedinica uprave jer samo tako se možemo odmaknuti od stvaranja profita privatnim kompanijama koje drže monopol na tržištu otpada.

Tek kad se svi navedeni pogoni stave u rad, bit će moguć dogovor o vlasničkoj strukturi Kaštijuna d.o.o.

Radna grupa za civilni nadzor nad radom tvrtke Kaštijun d.o.o. svoje je stavove poslala pulskom gradonačelniku Filipu Zoričiću te na znanje predsjedniku Nadzornog odbora Marinu Drandiću.

Za Radnu grupu:
Helena Lozić Doklestić
Ivica Rogulj
Željko Ilić
Irena Burba