• E-MAIL

    ured@zelena-istra.hr

  • Telefon

    +385 52 506 065

  • Adresa

    Gajeva 3, 52100 Pula

blog-img-10

Učinimo izvozno-kreditne agencije transparentnijima i spremnijima za financiranje održivog razvoja 2019. - 2020.

Državne izvozno-kreditne agencije omogućavaju vladama da podrže poslovanje nacionalnih tvrtki u inozemstvu pružanjem izvoznih kredita, izvozno-kreditnog osiguranja te izdavanjem garancija za izvoz s ciljem smanjenja rizika neplaćanja. Velik dio njihovog portfelja odnosi se na velike infrastrukturne projekte u okviru nekih od najštetnijih industrija na planetu (poput industrije fosilnih goriva), u zemljama u razvoju te politički nestabilnim zemljama, gdje često imaju negativne utjecaje na okoliš i ljudska prava i gdje su rizici zlouporabe sredstava veći.

Prema najnovijim analizama, bogate zemlje putem svojih izvozno-kreditnih agencija svake godine usmjeravaju 30 milijardi USD u fosilne projekte koji su u suprotnosti s odredbama Pariškog sporazuma. Izvozno-kreditne agencije zemalja koje čine G20, skupinu najvećih svjetskih gospodarstava, trenutno ulažu 10 puta više javnog novca u fosilne projekte (naftu, plin i ugljen) u inozemstvu, nego u obnovljive izvore energije. 

Unatoč velikom obrtu javnog novca izvozno-kreditne agencije nisu podvrgnute javnom nadzoru poput razvojnih banki, dok je netransparentnost vrlo često obilježje njihovog poslovanja. Tako i hrvatska izvozno-kreditna agencija, Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) u stopostotnom vlasništvu RH gotovo uopće ne objavljuje informacije o projektima koje financira, pravdajući se bankovnom tajnom. Prema brojnim odlukama Povjerenika za informiranje, kao i presudama Visokog upravnog te Vrhovnog suda HBOR raspolaže javnim novcem pa nazivi kreditiranih tvrtki ili iznosi koje su one dobile ne bi smjeli biti tajni podatak. Unatoč tome, HBOR i dalje tvrdoglavo odbija pružiti ove informacije kada se za njih pita. 

Kako bi doprinijela transparentnosti i odgovornosti rada HBOR-a i informacije o eventualnom kreditiranju fosilnih projekata u drugim zemljama učinila javnim, Zelena Istra se priključila europskim organizacijama civilnog društva u provedbi projekta ''Učinimo izvozno-kreditne agencije transparentnijima i spremnijima za financiranje održivog razvoja'', koji je započeo u veljači 2019., a završio u siječnju 2020. 

Opći cilj projekta: poboljšati transparentnost, odgovornost i izvještavanje izvozno-kreditnih agencija iz zemalja srednje i istočne Europe. Povezan cilj: povećati svijest o financiranju razvoja i zaštitnim mjerama us obzirom na njegov utjecaj na ljudska prava i održivost.

Više o projektu, odnosno problematici koja se vezuje uz djelovanje izvozno-kreditnih agencija pronađite ovdje.


Projekt su financijski podržali Citizens for Financial Justice, Europska unija te Stichting Both Ends.