• E-MAIL

    ured@zelena-istra.hr

  • Telefon

    +385 52 506 065

  • Adresa

    Gajeva 3, 52100 Pula

blog-img-10

Zelena Istra

23. 04. 2020.

Traži se počinitelj: neodgovorni poljoprivrednici iskrcali veliku količinu otpadnih plastičnih cijevi u grmlje

Na Dan planeta Zemlje smo na poziv jednog tinejdžera, člana Eko-odbora pulske Gimnazije, snimili video u kojem se vidi more plastičnih cijevi bačenih u grmlje!

Upravo naši lokalni poljoprivrednici, koje u ovom trenutku toliko podržavamo i hvalimo, odgovorni su za ovaj ekocid koji se nalazi u blizini oranica na kojima uzgajaju povrće. Radi se o jednosezonskim plastičnim cijevima za navodnjavanje na polju. Lokacija se nalazi na Fažanskoj cesti - na samom rubu Općine Fažana i Grada Pule (drugo skretanje lijevo prije restorana Šurida).

Poljoprivrednici naime, kao i svi građani i tvrtke, imaju obavezu pravilno zbrinuti otpad. Cijena zbrinjavanja ove vrste otpada kod ovlaštene tvrtke za zbrinjavanje otpada košta 1,5 kn po kilogramu. Dakle, zbrinjavanje jednog kubika ovakvog materijala košta oko 300 kn! Građani će sanaciju ove lokacije iz proračuna morati platiti oko deset tisuća kuna.

Slučaj Zelenog telefona smo prijavili Gradu Puli te očekujemo reakciju nadležnih.

Obilježavanje Dana planeta Zemlje u godini kad nas je zadesila ova strašna pandemija, kad nam se svijet okrenuo naglavačke, kad smo konačno shvatili koliko smo krhki i koliko ovisimo o ovoj planeti, prirodi, lokalnom uzgoju hrane, poprimio je poseban značaj no, izgleda da još uvijek nismo naučili lekciju. Apeliramo da neodgovorni poljoprivrednici koji se na ovaj način rješavaju otpada sami hitno saniraju lokacije, a građane pozivamo da bojkotiraju takve proizvođače. Lokacija je zabilježena i prijavljena i vrlo lako će komunalni redari i novinari saznati o kome se radi.

Molimo građane da nam pomognu i dojave ukoliko znaju o kojem poljoprivrednom gospodarstvu se radi!

Video pogledajte na Google Drive poveznici: https://drive.google.com/file/d/1-L0wjtajVGtp9gUAjomjPoMziJl0Uj4h/view?fbclid=IwAR2yGs2hCkT4DHeZb9jLq6IHtcgWfsudSc74doDboz3CigkcFSGhN5uaTc4

Fotografije