• E-MAIL

    ured@zelena-istra.hr

  • Telefon

    +385 52 506 065

  • Adresa

    Gajeva 3, 52100 Pula

blog-img-10

Irena B.

10. 09. 2020.

Sankcioniran počinitelj koji je u centru grada palio otpad na otvorenom

Na Zelenom telefonu učestale su prijave građana o paljenju otpada na otvorenom. Do sada smo najviše slučajeva imali s područja okolice Kaštijuna- gdje se očito radi o paljenju kablova kako bi se izdvojio vrijedan bakar i drugi materijali. No, sve više prijava stiže nam iz različitih dijelova Istre, a posljednja iz centra Pule. Izgleda da neki pojedinci misle kako je paljenje otpada dobar način rješavanja  komunalnog otpada i izbjegavanje  plaćanja odvoza istog. Spaljuju se razne vrsta otpada od miješanog komunalnog otpada, raznog plastičnog otpada, namještaja do stiropora i guma,  kako na otvorenom tako i u pećima za grijanje. Takvi sebični, a očito i needucirani građani ne mare za štetne posljedice takvog ponašanja. Zaboravljaju kako se paljenjem plastike i ostalih materijala oslobađaju razni kancerogeni spojevi, pa takvim postupcima ne samo da zagađuju zrak, već i truju sebe i svoje susjede.

Trenutna istraživanja pokazuju da je paljenje otpada na otvorenom mnogo štetnije za naše zdravlje nego što se prije mislilo. Može povećati rizik od srčanih bolesti, pogoršati respiratorne bolesti kao što su astma i emfizem te uzrokovati osip, mučninu ili glavobolju. Takvo izgaranje također proizvodi štetne količine dioksina, skupine vrlo otrovnih kemikalija koje se talože na usjevima i u našim vodama, gdje na kraju ulaze u našu hranu i utječu na naše zdravlje. (izvor: https://archive.epa.gov/epawaste/nonhaz/municipal/web/html/health.html).

Posljednji slučaj je, zahvaljujući prijavitelju koji je na vrijeme uspio dokumentirati sam čin paljenja te nam prijavio slučaj na Zeleni telefon, urodio prekršajnom prijavom od strane Inspekcije zaštite okoliša.  Prema Zakonu o održivom gospodarenju otpada kazna za fizičke osobe iznosi do 10.000 kuna, dok je za pravne osobe višestruko veća.

Ukoliko primijetite  paljenje otpada -probajte fotodokumentirati sam čin ili odmah pozovite policiju! Fotografiju s opisom lokacije i drugim podacima kao što je točna lokacija, adresa ili ime počinitelja ako je poznato,  možete poslati Državnom inspektoratu - Inspekciji zaštite okoliša na mail: pisarnica.dirh@dirh.hr. Ukoliko vam treba pomoć oko prijave uvijek se možete obratiti i nama putem Zelenog telefona (072123456).

#zelenitelefon #slučejavizelenogtelefona #otpad #zrak #paljenjeotpada #inspekcije #sankcije #održivogospodarenjeotpadom