• E-MAIL

    ured@zelena-istra.hr

  • Telefon

    +385 52 506 065

  • Adresa

    Gajeva 3, 52100 Pula

blog-img-10

Irena B.

25. 03. 2022.

Prvi vjesnici proljeća - divlja odlagališta

Kao prvi vjesnici proljeća na Zeleni telefon nam na proljeće svakodnevno stižu brojne prijave divljih odlagališta otpada kojih je zadnjih godina sve više unatoč sve većem broju reciklažnih dvorišta, individualnih kanti za odvajanje otpada, letaka, brošura, edukacija, pa i medijskog prostora u kojem se sve više priča o važnosti održivog gospodarenja otpadom. Čak 37% prijava na Zelenom telefonu se odnosi na kategoriju otpada. Sva odlagališta nastaju po sličnom „modusu operandi” – od onih neciviliziranih i lijenih kojima je lakše iskrcati sve u obližnju šumu do tkzv. obrta za prijevoz i zbrinjavanje otpada koji po povoljnim cijenama preuzimaju otpad od građana i raznih obrta- te onda prodaju što se prodati da i ostalo iskrcavaju u šumu i zarađuju na tome do druge varijante kada građevinski obrt ili npr. keramičar naplaćuje svoju uslugu i u to uračuna uslugu zbrinjavanja građevinskog otpada, što je i njihova obaveza- ali radi 200 kn zarade otpad bacaju u šumu.

Prema Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, jedinica lokalne uprave i samouprave dužna je na svom području spriječiti odbacivanja otpada na način suprotan ovom Zakonu te ukloniti tako odbačen otpad. Također za provedbu je nadležna osoba koja obavlja poslove službe nadležne za komunalni red jedinice lokalne samouprave.

Osim otpada na javnim površinama, velik problem su i privatne poljoprivredne parcele. U nekim slučajevima se zemljište ilegalno „iznajmljuje” građevinskim tvrtkama koje tamo iskrcavaju građevinski i drugi otpad i netko dobro zarađuje na tome. U drugim slučajevima nečija parcela -postaje lokalna točka gdje svi odbacuju glomazan, građevinski i drugi otpad, a odgovornost ostaje na vlasniku koji nije kriv, ali bi trebao snositi ogromne troškove čišćenja i sanacije takvog deponija.

Putem Zelenog telefona zagovaramo efikasniji sustav gospodarenja otpadom te jasne sankcije za one koji se drznu raditi tako nešto na račun okoliša, društva i proračuna nas građana budući da sve sanacije na javnim površinama plaćaju građani putem proračuna jedinice lokalne uprave gdje se odlagalište nalazi. Građani nam se mogu javiti na naš Zeleni telefon 072/123456 ili putem maila na ured@zelenaistra.hr

Online kampanja MOŽEŠ I TI - provodi se u sklopu projekta „Zeleni telefon- zaštitom okoliša do zaštite zdravlja” sufinanciranog u sklopu Plana za zdravlje Istarske županije

 

 

 

Fotografije