• E-MAIL

    ured@zelena-istra.hr

  • Telefon

    +385 52 506 065

  • Adresa

    Gajeva 3, 52100 Pula

blog-img-10

Irena

Radiona Re-Gepetto Društvenog centra Rojc

Radiona je opremljen prostor u kojem građani mogu besplatno popraviti predmete i uređaje po „uradi sam“ principu.

Svrha radione je pružiti svim zainteresiranim građanima prostor, alate i savjete koji su im potrebni kako bi sami ili uz pomoć našeg majstora Marka popravili male kućanske uređaje, predmete, namještaj, odjeću i igračke.

Vlasnici pokvarenih i oštećenih predmeta mogu kod nas u radioni pronaći razne vrste alata koje se obično ne isplati kupovati. Svim zainteresiranima je na raspolaganju i podrška majstora – voditelja radione  koji može pomoći u rješavanju kvarova koje ne znaju otkloniti sami. Dobrodošli su i volonteri koji posjeduju razne vještine i koji su spremni svoje znanje jednom tjedno ili mjesečno prenijeti korisnicima putem “repair caffe” programa.

U sklopu Radione Re-Geppetto u 2021./2022. godini očekuju vas besplatne radionice vještina kao i razne javne akcije od bike/skate repair događaja do sajmova razmjene bez novaca. U planu su radionice izrade “shabby chic namještaja, kompostera, vertikalnog vrta, prirodne kozmetike zatim radionice sitotiska, šivanja i krpanja te ponovne uporabe otpada na kreativan način. Planiramo i brojne javne akcije uređenja okućnice Rojca te izrade opreme kao što su klupe, koševi za otpadi dr.

Pratite naše objave u rubrici Novosti na webu Zelene Istre te na Facebook stranice Radione Re-Geppetto gdje ćemo najavljivati termine događaja i radionica.

Radno vrijeme radione:
PON, SRI, PET: 8-16 h
UTO I ČET: 12-20 h

Osim promicanja održivih obrazaca potrošnje, ovakve „radione - popravljaone” nastoje izgraditi snažnije i otpornije zajednice. To su društveno uključiva mjesta, s volonterima i različitim korisnicima svih dobnih skupina koji međusobno dijele znanja i vještine, od šivanja do lemljenja. Kroz interakciju licem u lice između volontera i ljudi koji donose stvari kojima je potreban popravak, u proces se ugrađuje i obrazovanje. Popravak se uvijek obavlja zajedno s vlasnikom koji gleda i uči, jer je cilj osnažiti ljude da se osjećaju sigurnije u popravljanju vlastitih stvari.

Ovakvim pristupom oštećenim predmetima koji bi inače postali otpad, korisnici štede novac, produžuju vijek trajanja predmeta, smanjuju nastanak otpada, a lokalna zajednica aktivno sudjeluje u uspostavi održive kružne ekonomije.

Posjedujete vještine popravljanja, obrade drva, krojenja ili sl. Ili ste umirovljeni električar, elektroničar, stolar, krojač ili krojačica? Želite provesti dva sata tjedno ili mjesečno u ugodnom okruženju te prenijeti svoje vrijedno znanje na mlađe generacije u sklopu “repair caffe” dana u Radioni? Javite nam se na 099/7058210, radionarojc@gmail.com  ili ured@zelena-istra.hr.


Projekt "ROJC: Razvijamo-Omogućavamo-Jačamo-Cijenimo" provodi Savez udruga Rojca u partnerstvu s Gradom Pula-Pola i udrugama Zelena Istra, Čarobnjakov šešir i Merlin, a sufinancirala ga je Europska Unija iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 1.996.438,63 kuna / 1.696.972,83 kuna sufinancirano je sredstvima Europske Unije iz Europskog socijalnog fonda. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena u ovom materijalu isključiva su odgovornost udruge Zelena Istra i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Sadržaj materijala isključiva je odgovornost udruge Zelena Istra.

Stajališta izražena u ovoj objavi isključiva su odgovornost Udruge Zelena Istra i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.
Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Udruge Zelena Istra.