• E-MAIL

    ured@zelena-istra.hr

  • Telefon

    +385 52 506 065

  • Adresa

    Gajeva 3, 52100 Pula

blog-img-10

Dušica

04. 11. 2020.

Nacionalni forum o tlu "KAKO SAČUVATI TLO" - kako smanjiti potrošnju tla i započeti s održivim načinom korištenja

 

Zelena Istra u suradnji s udrugom Legambiente iz Italije i udrugom Odraz organizira 10. studenog 2020. online nacionalni forum o tlu pod nazivom "Kako sačuvati tlo".

O stanju zaštite tla u Hrvatskoj, zaštiti poljoprivrednog tla i zauzimanju tla će na forumu govoriti Darko Znaor, neovisni agro-okolišni konzultant. O zauzimanju tla u urbanom kontekstu će govoriti Marco D'Antona, predstavnik talijanskog Instituta za zaštitu i istraživanje okoliša, a o gubitku organskog ugljika u poljoprivrednom tlu, Pietro Iavazzo, predstavnik lombardijske Regionalne ustanove za poljoprivredu i šumarstvo. Predstavnik udruge Legambiente Damiano Di Simine predstavit će inicijativu i zajednički prijedlog civilnog društva i znanstvene zajednice "Za europsku direktivu o zaštiti tla”. Dušica Radojčić i Marzio Marzorati predstavit će svrhu okupljanja hrvatskih dionika i očekivane rezultate projekta SOIL4LIFE na europskoj razini.

Zalihe organskog ugljika u tlu imaju ključnu ulogu u borbi protiv klimatskih promjena. Tlo ima nezamjenjivu ulogu u skladištenju ugljika i nakon oceana najveći je rezervoar ugljika na planetu. Kako bi se smanjile emisije stakleničkih plinova i usporile klimatske promjene potrebno je ne samo zadržati već i povećati njegovu ulogu i kapacitet skladištenja. Gubitak organske tvari je jedan od glavnih problema koji ugrožavaju funkcionalnost tla. To je povezano sa snažnim razvojem intenzivne poljoprivredne, s brtvljenjem tla (prekrivanje tla nepropusnim materijalima), širenjem infrastrukture i građevina - praksama koje uzrokuju potrošnju tla. Jeste li znali da zauzimanje tla u gradovima nije povezano s rastom stanovništva. Studija napravljena u Italiji pokazala je da gradovi s najvećim porastom stanovništva nemaju i najveće zauzimanje površina. Najveći gubitak tla dolazi s trgovačkim centrima, velikim parkiralištima, parkiralištima općenito, logističkim tvrtkama koje grade ogromne hangare s predimenzioniranim operativnim asfaltiranim prostorima za manipulaciju robom.

Forum se organizira u okviru projekta SOIL4LIFE, čijim se aktivnostima nastoji poboljšati sustav odlučivanja o pitanjima koja se tiču kvalitete tla na europskoj i nacionalnim razinama mobilizacijom ključnih dionika za iznalaženje prikladnih operativnih instrumenata, povećanjem informiranosti javnosti i specifičnih ciljanih skupina kako bi se senzibilizirali za politike upravljanja tlom tj. za smanjivanje njegove potrošnje i održiv način korištenja.

Projekt SOIL4LIFE je sufinanciran iz EU programa LIFE. Projekt sufinancira i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

 

Program foruma "Kako sačuvati tlo" možete pogledati ovdje:

Program foruma


Brošuru "Tlo - živo blago pod našim nogama" preuzmite na donjem linku:

Brošura "Tlo - živo blago pod našim nogama"

 

 

Stajališta izražena u ovom članku isključiva su odgovornost Udruge Zelena Istra i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Fotografije