• E-MAIL

    ured@zelena-istra.hr

  • Telefon

    +385 52 506 065

  • Adresa

    Gajeva 3, 52100 Pula

blog-img-10

Dunja

15. 07. 2021.

Erasmus+ okuplja okolišne organizacije iz tri zemlje Jadrana

Predstavnici triju okolišnih organizacija, hrvatske Zelene Istre, talijanske Legambiente Lombardia i slovenskog Inštituta za politike prostora - IPoP-a sastali su se 13. i 14. srpnja kako bi planirali provedbu budućih aktivnosti u okviru Erasmus + projekta "Alati za učenje - alati za održivi razvoj". Jedan od ciljeva projekta je osnažiti ove organizacije kako bi mladima mogle pružiti kvalitetnije neformalno obrazovanje, odnosno rješenja za neke od najvažnijih izazova s kojima se čovječanstvo suočava, vezanih za okoliš i klimatske promjene.

- Naše iskustvo pokazuje da zajednički, transnacionalni problemi zahtijevaju transnacionalna rješenja i da jadranske zemlje i organizacije civilnog društva mogu mnogo naučiti jedne od drugih - rekla je Dunja Mickov iz Zelene Istre. Objasnila je da je Zelenu Istru na uključivanje u projekt motivirala želja da se inovira organzacijska ekspertiza te metode rada s mladima, kao i da se populariziraju nove metode među nastavnicima i drugim organizacijama civilnog društva.

- To je neophodno ako želimo potaknuti promjenu prema održivom razvoju te mlade osnažiti da i sami budu nosioci pozitivnih promjena  - dodala je Arianna Bazzocchi iz Legambiente Lombardia.

- Kako bismo omogućili inovacije, svatko od nas je tijekom proteklih mjeseci organizirao po jedan trening za trenere. Tako smo s partnerima razmijenili dobre prakse i metode za rad s mladima - rekla je Maja Simoneti iz IPoP-a.

IPoP se u svom treningu fokusirao na pitanja koja se odnose na održivi urbani razvoj, uključujući uključivanje mladih u prostorno planiranje te alate za neformalno učenje poput urbane šetnje, mapiranja, upitnika, intervjua i foto safarija.

Legambiente Lombardia predstavio je alate usmjerene na klimatske promjene - simulaciju UN-ove konferencije o klimatskim promjenama (COP) i kviz o klimatskim promjenama temeljen na internetskoj stranici Kahoot.

Zelena Istra podijelila je svoju dobru praksu u primjeni alata za neformalno učenje za rad s mladima usredotočene na smanjenje otpada i promjene potrošačkih navika - izgradnju i upotrebu kutka za dijeljenje (give-boxa) te organiziranje događaja kuhanja s ostacima hrane i sajmova razmjene.

Temeljem znanja i vještina stečenih na treninzima, tri okolišne organizacije će u bliskoj budućnosti organizirati tri radionice za 30 mladih volontera koji će im pomoći da testiraju nove metode rada preuzete od partnera u vlastitim lokalnim sredinama.

Projekt "Alati za učenje - alati za održivi razvoj" je sufinanciran sredstvima programa Europske unije Erasmus+.


Ova objava izražava isključivo stajalište njegovih autora i Komisija se ne može smatrati odgovornom prilikom uporabe informacija koje se u njemu nalaze.

Prilozi