• E-MAIL

    ured@zelena-istra.hr

  • Telefon

    +385 52 506 065

  • Adresa

    Gajeva 3, 52100 Pula

blog-img-10

Dunja

09. 03. 2022.

Zelena Istra organizira panel raspravu o ulozi gradova, građana i lokalnih zajednica u energetskoj tranziciji u Galeriji Cvajner

S ciljem upoznavanja šire zajednice s pozitivnim tranzicijskim inicijativama Zelena Istra organizira panel diskusiju “Energetska tranzicija - grad, građani i lokalne zajednice”. Događaj će se održati u srijedu, 16. ožujka s početkom u 18 sati u Galeriji Cvajner, u Puli.  
 
Na panel diskusiji će izlagati Mario Rajn, gradonačelnik Grada Križevaca, Valter Glavičić, gradonačelnik Grada Labina, Ugo Toić, voditelj Otočne razvojne agencije za očuvanje otočja Cres - Lošinj te predsjednik Skupštine energetske zadruge Apsyrtides, Lorena Dropulić, voditeljica Pododsjeka za energetsku učinkovitost Upravnog odjela za prostorno planiranje i zaštitu okoliša Grada Pule te Ivan Zoković iz Zelene energetske zadruge, voditelj projekta “Križevački sunčani krovovi”, prve hrvatske solarne elektrane koju su financirali građani, te energetske tranzicije otoka Korčule. Panel raspravu će moderirati Bernard Ivčić iz Zelene akcije.
 
U ugodnoj atmosferi, okupljeni će imati priliku saznati o energetskim zadrugama KLIK iz Križevaca te cresko-lošinjskoj zadruzi Apsyrtides i projektu izgradnje komunalnih solarnih elektrana koje će biti financirane novcem građana i otočnih tvrtki. Bit će govora o dekarbonizaciji otoka Cresa i Lošinja, klimatskoj neutralnosti Križevaca, kao i solarizaciji Pule. Na panel diskusiji bit će predstavljen i projekt PVMax REGEA-e kojim se dodjeljuje besplatna usluga tehničke pomoći za pripremu izgradnje najmanje 100 MW sunčanih elektrana integriranih na krovove više od 3000 obiteljskih kuća, javnih i privatnih zgrada u Hrvatskoj.
 
Panel je namijenjen građanima, predstavnicima javnog i poslovnog sektora te civilnog društva.
 
Program započinje okupljanjem uz glazbu s Radija Rojc, dok će izlaganja panelista započeti u 18:30. Nakon izlaganja slijedi diskusija s građanima. Detaljan program panel diskusije objavljen je u privitku ove novosti.
 
Radio Rojc prenosit će panel raspravu uživo na 87,7 FM te www.radio.rojc.eu. Zainteresirani mogu sudjelovati na događaju uživo ili putem platforme Zoom. Kako bi dobili poveznicu za sudjelovanje na Zoomu, moraju se prethodno registrirati ovdje.
 
Događaj se održava u sklopu projekta “SUSTINEO - Suradnjom, sudjelovanjem, istraživanjem i edukacijom za održivost” koji ima za cilj povezivanje i umrežavanje udruga, lokalne samouprave i visokoobrazovnih institucija te jačanje kapaciteta za zajedničko djelovanje u provedbi održivog razvoja.
 
Sudjelovanje na panel diskusiji, uživo ili online, je moguće prijaviti najkasnije do srijede, 16. ožujka 2022. u podne putem ove poveznice. Događaj se održava uz poštivanje aktualnih epidemioloških mjera.

 

Prilozi