• E-MAIL

    ured@zelena-istra.hr

  • Telefon

    +385 52 506 065

  • Adresa

    Gajeva 3, 52100 Pula

blog-img-10

Dunja

17. 10. 2022.

Prijavi se na besplatni tečaj: Permakulturni dizajn za pristupačan i uključiv Društveni vrt na Gregovici

Zanima te permakultura? Smatraš da bi osobe s invaliditetom trebale imati pristup Društvenom vrtu na Gregovici te da bi u vrtu trebao postojati kutak za stimulaciju osjetila djece s teškoćama u razvoju? Želiš doprinijeti izgradnji bolje, solidarne i uključive Pule?

Ako je tvoj odgovor na ova pitanja potvrdan, prijavi se na besplatni online tečaj permakulturnog dizajna u organizaciji Zelene Istre! Tečaj vode renomirani stručnjaci na području permakulture, održivog razvoja i građanskog aktivizma, Cvijeta Biščević, Gordana Dragičević i Veljko Armano Linta. Tečaj se sastoji od sedam webinara, a održava se svake srijede, u periodu od 26. listopada do 7. prosinca. Požuri i prijavi se putem ove poveznice, jer broj sudionika je ograničen! Prijave su otvorene do 24. listopada u podne, odnosno dok se ne popune sva raspoloživa mjesta za edukaciju.

- Prednost prilikom prijava imaju osobe s invaliditetom i roditelji djece s teškoćama u razvoju, predstavnici udruga koje ih podržavaju te sadašnji i budući volonteri pulskog Društvenog vrta spremni na trajniji vrtlarski angažman. Ovisno o potrebama sudionika tečaja, osigurat ćemo i tumačenje na hrvatski znakovni jezik - ističe Dunja Mickov iz Zelene Istre, koordinatorica projekta “Za(VRT)imo za inkluziju zajedno!”,  u okviru kojeg se održava tečaj.

Teme tečaja su permakulturni principi i tehnike oblikovanja prostora, briga o tlu i održivom uzgoju hrane te metode konstruktivne komunikacije, timskog rada i zajedničkog donošenja odluka. Na interaktivan način zabilježit će se potrebe i želje sadašnjih i budućih korisnika pulskog Društvenog vrta. Zatim će svi sudionici, uz podršku voditelja tečaja, izraditi skicu buduće prostorne organizacije Društvenog vrta na Gregovici.

- Na temelju skice arhitekti će izraditi idejno rješenje i 3D vizualizaciju našeg vrta. Zatim ćemo pristupiti uređenju pristupnog puta za osobe s invaliditetom koji će koji će sasvim sigurno olakšati pristup vrtu i našim starijim sugrađanima, majkama s djecom u kolicima i svima koji se otežano kreću! Slijedi postavljanje povišenih gredica i elemenata osjetilnog vrta. Veselimo se što ćemo u našoj zajednici izgraditi pristupačan i uključiv Društveni vrt - kaže Dina Konstantin iz Društva osoba s tjelesnim invaliditetom južne Istre.

Termini održavanja tečaja:

  • 26.10., 9.11., 16.11., 23.11., 30.11., 7.12., 18-20 h
  • 2.11., 17-20 h

Tečaj vode:

Cvijeta Biščević je permakulturna dizajnerica i edukatorica s diplomom inženjerke arhitekture i urbanizma. Od 2012. istražuje praktična rješenja za održivu svakodnevicu te aktivno promiče unapređenje prehrambenog sustava kroz primjenu načela regenerativne poljoprivrede. Sudjelovala je u pokretanju nekoliko inicijativa za urbano vrtlarstvo, a posebnu strast razvila je prema kompostiranju i mikroorganizmima kao ključnim saveznicima u procesu biološke prerade organske komponente otpada. Kroz predavanja, radionice, dizajniranje, implementaciju i savjetovanje nastoji prenijeti entuzijazam za regeneraciju tla kao ključnog alata za prilagodbu agroekosustava klimatskim promjenama. Podržala je stvaranje modela i zagovaranje za prvi pulski društveni vrt, u sklopu projekta “Vrt(AKT)ivizam”.

Gordana Dragičević diplomirala je fiziku te se posvetila izgradnji pravednijeg i solidarnijeg svijeta uz ekoaktivizam i permakulturu. Supokretačica je nekoliko urbanih inicijativa, bavi se edukacijom te mentorira aktivne pojedince i građanske inicijative u zajednici. Posebni interesi u permakulturi su joj sistemski dizajn, samoorganizacija te održivi sustavi za uzgoj hrane uz polikulturu, trajnice i samoniklo jestivo bilje. Permakulturnu diplomu stekla je 2013. godine otkad vodi 72-satne tečajeve, a od 2015. je certificirana tranzicijska trenerica.

Veljko Armano Linta je arhitekt, facilitator i edukator iz područja održivosti. Svojim raznolikim profesionalnim djelovanjem nastoji doprinijeti razvitku regenerativne kulture, odnosno obnovi ekosustava i društveno-ekonomskih obrazaca i praksi. Završio je United World Colleges u Norveškoj, Arhitektonski fakultet u Zagrebu i međunarodne Gaia Education programe s podrškom UNESCO-a (Design for Sustainability, Ecovillage Design Education, Sustainable Development Goals Multiplier i Training of Trainers). Vodi participativne radionice o održivosti, bavi se izradom scenarija poučavanja međupredmetne kurikularne teme Održivi razvoj, i prakticira participativni, integrativni i regenerativni pristup projektiranju. Sa suprugom vodi Studio Armano Linta za arhitekturu i dizajn.

 

Fotografija: Sue Wetjen/Shutterstock.com

Prilozi