• E-MAIL

    ured@zelena-istra.hr

  • Telefon

    +385 52 506 065

  • Adresa

    Gajeva 3, 52100 Pula

blog-img-10

Dunja Mickov

25. 06. 2024.

Uključi se u Radnu grupu i budi dio društvenog modela povezanog s pitanjima invaliditeta

Uključi se Radnu grupu za sudioničko kreiranje Povjerenstva za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju Grada Pule! Na taj način doprinesi usavršavanju prijedloga građana za Grad Pulu, koji se odnose na okvir za rad i osnivanje budućeg Povjerenstva! Radna grupa sastaje se u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc sastati u utorak, 2. srpnja, s početkom u 14:30,  u petak, 5. srpnja, s početkom u 13:00 sati te u utorak 9. srpnja, od 14:30. Omogućeno je i sudjelovanje na sastancima putem Zooma. U slučaju potrebe, bit će angažiran i tumač znakovnog jezika. Prijavi se na ured@zelena-istra.hr ili 052 506 065. Participativan proces zagovaranja Povjerenstva podržava i Pravobranitelj za osobe s invaliditetom, Darijo Jurišić koji će i osobno nazočiti sastanku Radne grupe 5. srpnja.

Pula, 25. lipnja 2024. - Zainteresiran/a si za osnivanje Povjerenstva za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju Grada Pule? Ako je tvoj odgovor na ovo pitanje potvrdan, uključi se u rad Radne grupe za sudioničko kreiranje Povjerenstva za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju Grada Pule!

Zadatak Radne grupe je izraditi konačne verzije prijedloga građana za Grad Pulu, odnosno usavršiti dokumente koji se odnose na okvir za rad i osnivanje budućeg Povjerenstva. Riječ je o modelu Povjerenstva, tekstu javnog natječaja za odabir kandidata za članove Povjerenstva, Poslovniku o radu i Etičkom kodeksu Povjerenstva.

U Radnu grupu su pozvani uključiti se svi ljudi dobre volje - osobe s invaliditetom, roditelji djece s teškoćama u razvoju, stručnjaci iz organizacija koje ih podržavaju te svi zainteresirani.

Prvi sastanak Radne grupe, na temu modela Povjerenstva, održat će se u utorak, 2.7., s početkom u 14:30. Naredni sastanak, na kojem će nazočiti i Pravobranitelj za osobe s invaliditetom, održat će se u petak, 5.7., s početkom u 13:00 sati. Zadnji sastanak održat će se u utorak 9.7., a započinje u 14:30. Tema ovog sastanka bit će Poslovnik o radu i Etički kodeks Povjerenstva. Predviđeno trajanje sastanaka je do sat vemena. Svi sastanci održavaju se u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc.

Bit će omogućeno i sudjelovanje na sastancima putem Zooma (ovdje je poveznica na sastanke). Za tumačenje na hrvatskom znakovnom jeziku treba se prijaviti na e-mail ured@zelena-istra.hr ili 052 506 065, do četvrtka, 27. lipnja u podne.

Prve prijedloge dokumenata o kojima će detaljno diskutirati Radna grupa izradili su stručnjaci, a zatim su tijekom 30 dana o njima trajale konzultacije sa svima zainteresiranima. Sukladno konstruktivnim komentarima prikupljenim tijekom savjetovanja prijedlozi će biti dorađeni prije prvog sastanka Radne grupe.  

Cilj ovakvog procesa je da građani za Grad Pulu, odnosno buduće Povjerenstvo, na što demokratskiji i društveno uključiv način, izrade okvir za osnivanje i rad Povjerenstva “odozdo prema gore”. Po završetku rada Radne grupe, svi prijedlozi bit će darovani Gradu Puli te će se zagovarati njihovo usvajanje.

Dosadašnji proces izrade prijedloga aktivno su podržale brojne udruge poput Društva osoba s tjelesnim invaliditetom južne Istre, Udruge gluhih i nagluhih Istarske županije, Udruge slijepih Istarske županije,  Društva distrofičara Istre, Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Istre, Centra za inkluziju i podršku u zajednici, Udruge za autizam Istra, Udruge roditelja osoba s kombiniranim smetnjama u psihofizičkom razvoju Istarske županije, Udruge civilnih invalida - inkluzija Pula, odnosno Saveza udruga osoba s invaliditetom Istarske županije. Njihovo sudjelovanje bilo je presudno i ranije - u fazi zagovaranja za Povjerenstvo, odnosno zadobivanju podrške Grada Pule za inicijativu civilnog društva za osnivanjem Povjerenstva za osobe s invaliditetom i roditelja djece s teškoćama u razvoju Grada Pule.

- Ponosni smo što nam je i Pravobranitelj za osobe s invaliditetom još jednom pružio podršku! U pismu kojeg nam je nedavno uputio, naše aktivno, zagovaračko djelovanje prepoznao je kao svojevrstan društveni model povezan s pitanjima invaliditeta. Nadamo i vjerujemo da ovo prepoznaju i naši sugrađani te da će se i zbog ovog razloga odazvati radu Radne grupe - ističe Dunja Mickov, stručna suradnica koja ispred Zelene Istre koordinira projekt “Građani za Grad - inkluzivno i sudioničko kreiranje Povjerenstva za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju Grada Pule”.

- U prošlosti se koordinirani aktivni angažman građana i udruga, katkad i uz podršku javnih ustanova zaista isplatio - tvrdi Mickov koja rezultate tog angažmana vidi u Društvenom vrtu i urbanim vrtovima na Gregovici, Koordinaciji između udruga i Grada Pule koja je zajedničko tijelo upravljanja Društvenim centrom Rojc na korist svih mnogobrojnih korisnika Centra, pa i u Radnoj grupi za civilni nadzor trgovačkog društva Kaštijun. Iako su tematski vrlo različiti, svi ovi mehanizmi sudioničke demokracije doprinose dijalogu građana i Grada, kao i sudjelovanju građana u donošenju odluka.

Povjerenstvo za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju Grada Pule koje bi djelovalo kao komunikacijski kanal između građana i Grada Pule te na sustavan način pristupalo rješavanju problema diskriminacije i neravnopravnosti u svim područjima života osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, trebalo bi, pak, prije svega doprinositi realizaciji prava osoba s invaliditetom.


A close-up of a logo

Description automatically generated

Financirano sredstvima Europske unije. Izneseni stavovi i mišljenja su stavovi i mišljenja autora i ne moraju se podudarati sa stavovima i mišljenjima Europske unije ili Europske izvršne agencije za obrazovanje i kulturu (EACEA). Ni Europska unija ni EACEA ne mogu se smatrati odgovornima za njih. Projekt udruge Zelena Istra, naziva “Građani za Grad - inkluzivno i sudioničko kreiranje Povjerenstva za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju Grada Pule” sufinanciran je sredstvima Europske unije u okviru Programa Impact4Values.

A red and white checkered coat of arms with a crown

Description automatically generated

Program Impact4Values sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

 

Prilozi