Projekt „Participativno budžetiranje: građani nadziru lokalni proračun“ započeo je 25. prosinca 2014. godine i trajao 2 godine. Nositelj projekta bila je Zelena Istra, a partneri su tri organizacije: „Idem i ja“ iz Malog Lošinja, „Citizen Foundation“ iz Reykjavika, Island i „Pan, udruga za zaštitu okoliša i prirode“ iz Karlovca. Uz partnere, na projektu kao suradnici sudjelovali su Institut za javne financije i GONG. Projekt se provodio u suradnji s upravama gradova Pule, Karlovca i Malog Lošinja.

Glavni cilj projekta je bio omogućiti građanima Pule, Malog Lošinja i Karlovca informirano i aktivno sudjelovanje u donošenju gradskog proračuna te nadzoru nad njegovim izvršenjem, putem tri inovativne internetske stranice za prikupljanje proračunskih prijedloga građana Pule, Karlovca i Malog Lošinja. Ove su stranice omogućile argumentiranu raspravu o proračunskim prijedlozima na vrlo jednostavan način te su građani mogli glasati i dijeliti putem društvenih mreža prijedloge koje su podržavali. Prijedlozi građana koji su osvojili najveću podršku bili su definirani kao proračunski prioriteti te su ih partnerske udruge proslijedile na očitovanje lokalnim vlastima.

Budući da konstruktivna participacija iziskuje aktivno, informirano i educirano građanstvo te kako bi prijedlozi građana bili što kvalitetniji, izradili smo i proračunske vodiče za građane te organizirali javne prezentacije gradskih proračuna, gdje su bile predstavljene mogućnosti za sudjelovanje građana u procesu donošenja proračuna. Osim ovog dijela projekta, usmjerenog primarno prema javnosti navedenih gradova, jednako bitan nam je bio i edukativni dio namijenjen udrugama civilnog društva, koji se sastojao od radionica i seminara.

E-participativno budžetiranje - iskustva iz Karlovca, Malog Lošinja i Pule