Što je Zeleni telefon?

Od 1997. otkad smo započeli s programom Zelenog telefona primili smo preko 4.500 poziva građana. Svi se pozivi/slučajevi bilježe i arhiviraju. Zeleni telefon Zelene Istre dio je Mreže Zelenih telefona Hrvatske, a od 2011. godine dio SOS mreže Istarske županije. Servis Zelenog telefona se u 23 godine djelovanja pokazao kao izvrstan instrument za praćenje stanja okoliša u Istri, o najčešćim problemima i djelotvornosti institucija u njihovom rješavanju.

Ovim programom postižemo kontinuiranu suradnju s građanima iz cijele Istre, osluškujemo njihove probleme koji se tiču zaštite okoliša i pomažemo u njihovom rješavanju. Zelenim telefonom potičemo građana da se i sami angažiraju u čuvanju svojeg okoliša i prirode, a institucije nadležne za nadzor i provedbu propisa potičemo na djelovanje. Mediji su nam važni partner u rješavanju mnogih slučajeva prijavljenih na Zeleni telefon.

Putem ovog najdugovječnijeg programa Zelene Istre podržavamo i brojne građanske inicijative, koje se formiraju oko problema prijavljenih na Zeleni telefon. Građani se najviše aktiviraju kada problemi u okolišu izravno utječu na njihov život. Zbog onečišćenja u okolišu osjećaju strah za svoje zdravlje, i nemoć u rješavanju problema , budući da je sustav rješavanja problema u okolišu često puta prespor i neefikasan.

 

01.06.2020.