Financiranje razvoja i razvijanje financijskih sredstava prikladnih u Europskoj godini razvoja 2015.: paneuropska kampanja za usklađivanje investicija EU-a u zemljama u razvoju s okvirom Milenijskih razvojnih ciljeva za razdoblje nakon 2015. te politikama EU-a koje promoviraju održivi razvoj i smanjenje siromaštva

Projekt “Financiranje razvoja i razvijanje financijskih sredstava prikladnih u Europskoj godini razvoja 2015.: paneuropska kampanja za usklađivanje investicija EU-a u zemljama u razvoju s okvirom Milenijskih razvojnih ciljeva za razdoblje nakon 2015. te politikama EU-a koje promoviraju održivi razvoj i smanjenje siromaštva” nastojao je približiti razvojne teme građanima novih zemalja članica Europske unije. Cilj projekta je bio i izazivati stavove donosioca odluka te uključiti što veći broj građana u rasprave o ulaganju europskih, odnosno nacionalnih financijskih sredstava u velike infrastrukturne projekte u zemljama u razvoju, kao i pozitivno utjecati na politike za održivu energetiku i infrastrukturu, upravljanje prirodnim resursima i poreznu pravdu na globalnoj razini. Također, projekt je promicao novu perspektivu među građanima Europe koja se zasniva na izgradnji pravednijih odnosa sa zemljama u razvoju, temeljenim na zaštiti ljudskih prava, društvenoj ravnopravnosti i održivom načinu života.

Kao jedna od 20 organizacija civilnog društva iz 16 europskih zemalja koje sudjeluju u provedbi ovog projekta vrijednog oko 3,5 milijuna eura, Udruga Zelena Istra se fokusirala na istraživanje “lanca ugljena” između Hrvatske i Kolumbije. Naime, Kolumbija je od 1999., sukladno HEP-ovoj prezentaciji, jedan od najvažnijih izvora ugljena za termoelektranu Plomin. Podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da je tijekom proteklih sedam godina iz Kolumbije u Hrvatsku stiglo oko 38 posto ukupno uvezenog kamenog ugljena, čime Kolumbija zauzima drugo mjesto na listi najvažnijih zemalja iz kojih uvozimo ovaj energent.

No, u Hrvatskoj je malo onih koji su svjesni ove činjenice. Još je manje onih kojima su poznati učinci eksploatacije ugljena na ljude koje žive u blizini rudnika ili pored luka za utovar ugljena na karipskoj obali, iz kojih teretni brodovi nastavljaju svoje putovanje prema Europi i drugim dijelovima svijeta.

Kako bi razotkrila razorne učinke eksploatacije i trgovine ugljenom, osobito na lokalne zajednice u Kolumbiji, Zelena Istra je producirala dva kratka animirana filma, “Zarobljenici ugljena” (2017.) te “Cijena ugljena” (2016.) te organizirala niz događaja, poput izložbe fotografija “Sretno! Priče koje nam dolaze s ugljenom”, hrvatske premijere dokumentarca “Dobar život” i međunarodne akcije protiv uvoza ugljena i termoelektrane Plomin C.

Uz podršku organizacija Observatorio de la Deuda en la Globalización i Tierra Digna, Zelena Istra je nedavno posjetila kolumbijske zajednice pogođene negativnim utjecajem eksploatacije i trgovine ugljenom te je razgovarala s nizom predstavnika udruga i građanskih inicijativa, rudarskih sindikata, akademske zajednice te vođama autohtonih naroda. Virtualna izložba fotografija postavljena je kako bi se obznanila njihova svjedočanstva o dramatičnim učincima ekstrakcije prirodnih resursa te kako bi nas podsjećala na potrebu da se raskine zlokoban lanac ugljena između Kolumbije i Hrvatske.

 

Više informacija pogledajte na projektnoj podstranici.